25m2 mini-dröm

Vi har en spännande period av kreativitet i Sveriges arkitekt-cirklar nu med nya Attefalls-lagen. I snabba drag:

  1. Fastighetsägare får bygga en 25 m2 fristående byggnad eller 15 m2 tillbyggnad utan bygglov ( notera att detta är byggnadens yttre mått, så innermått blir mindre )

  2. En bygglovsanmälan krävs istället för bygglovsansökan - denna är dock ungefär lika krävande rent pappersmässigt och ofta begär kommunen att kontrollansvarig anlitas och k-ritningar görs. Varje kommun är lite annorlunda.

  3. Byggnad måste byggas minst 4,5m från tomtgräns, annars behövs grannars medgivande.

  4. Takhöjd får vara max 4m till nock

Swedish Standard har hittills förverkligat 3 av dessa och ritat flera andra åt kunder. Vi har haft förmånen att jobba med väldigt olika utgångspunkter, men generellt arbetar vi i riktningen att bygga något som stämmer överens med befintlig omgivning. I Limhamn är det ofta sekelskiftsvillor som vill komplettera med ett utekontor, gästhus eller tonårsboende. Tillbyggnader har inkluderat sovrumssvit och inglasade uterum. Prismässigt hamnar dessa byggnader väldigt olika beroende på utförande. Frågor som har stor inverkan på pris och är bra att ställa sig: Ska den ha golvvärme kopplat till befintligt system? Ska det finnas badrum och/eller pentry (vilket innebär att vatten och avlopp måste dras) Vem ska bo/sova där och är det året om (detta förändrar isoleringskraven något). Hur mycket glaspartier ska byggnaden ha (många glasväggar fördyrar men blir också svårare/vissa fall dyrare att värma/hålla sval).

Ta gärna ett samtal med oss!

Helen Stedt

Lite exempel på layout och utseenden:

Tidig visualisering:

#attefallshus #tillbyggnad #utbyggnad #uterum

Featured Posts
Recent Posts